woensdag 9 september 2009

In Kaingan, Ifugao

Hier in de bergen in Ifugao in het Noorden van de Filippijnen, tussen de wereldbroemde rijstterassen ben ik de kerk en de school van mijn over-over-over-groot nonkel (of zoeits) gaan bezoeken. Monseignieur Jerome Moerman was missionaris in de Kaingan, Ifugao van 1908 tot 1958. Hij bouwde er op een stuk land een kerk met school en boerderij.
De eerste dag dat we in Ifugao aankwamen, in Banaue, namen we een trycicle om enkele rijstterassen te gaan bezichtigen en onze driver wist al wie Moerman was. In ons hotel vertelde de bazin dat ze in de lagere school zat toen Padre Jeronimo actief was in Kaingan. Ze herinnnerde hem als een vrijgevige man die hen schrifen en schrijfgerief gaf als ze bij hem langkwamen. In het school-kerk complex heeft de directrice ons rondgeleid en uitleg gegeven. De origenele gebouwen die Moerman bouwde zijn in slechte staat en er is gevaar op instorten, daardoor zijn slechts twee van de vier klassen in gebruik. Er is enkel middelbaar onderwijs, maar ze zijn van plan om opnieuw een lagere school afdeleling te bouwen en de oude gebouwen te renoveren. Met de bouw van het nieuwe gebouw zijn ze al gestart maar dat hebben ze moeten stoppen omdat de kost voor bouwmaterieel te duur geworden zijn in de laatste tijden. Momenteel zijn er 500+ leerlingen. De directrice herrinnerde zich Moerman ook, hij plaagde haar wat toen ze klein was en gaf snoepjes en eten.
Onder de kerk ligt Moerman begraven en er is zelfs een Moerman museum met veel fotos, zijn schommelstoel, pijp, scheermesjes, zijn priester gewaden, een singer naaimachine, een broodsnijder en zijn schoenen en nog wat meer.
Het was goed om dat dorpje te gaan bezoeken, waar normaal niet veel toeristen komen en om vriendelijk ontvangen te worden door het personeel daar.
Blijkbaar zit er nog een missionaris, een familielid van Moerman ergens in de Filippijnen... Zijn naam ontglipt me nu.


Tot gauw...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten